Gyártók
Céginformáció
híreink

Megnyitottuk áruházunkat!

  • Újdonságok
  • Minőség
  • Akciók

egy helyen!

hírlevél
Kosár
0 árucikk
Hírek
2011-10-18 13:23:53

Az emberek fele egyáltalán nem olvas, még mindig Jókai Mór a kedvenc, és bizonyossá vált, hogy utoljára középiskolában olvastunk emlékezeteset.

2011-10-18 13:19:03

Az Ünnepi Könyvhetet alapítóként szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az elmúlt évtizedekben igyekezett maradéktalanul valóra váltani a Könyvhét ötletadójának, Supka Gézának nyolc és fél évtizeddel ezelőtt megfogalmazott elképzeléseit.

Nem olvasunk semmit, Jókait mégis szeretjük

Az emberek fele egyáltalán nem olvas, még mindig Jókai Mór a kedvenc, és bizonyossá vált, hogy utoljára középiskolában olvastunk emlékezeteset.

Ez derült ki a Családi olvasás éve 2010 keretében elvégzett olvasáskutatás eredményeiből. Az biztos, hogy a tévé és az internet minden kulturális kikapcsolódási formát kiszorított, ráadásul a kultúra már egyáltalán nem vonzó.

Nagy meglepetéseket nem hozott az olvasási szokások vizsgálata. Kevesen olvasnak. 2010-ben az emberek ötven százaléka egyetlen könyvet sem olvasott el. Ez ugyan jobb a 2005-ös hatvan százaléknál, viszont sokkal rosszabb az 1985-ös harmincnyolcnál.

Ennél is szomorúbb, hogy még azok is nagyon keveset olvasnak, akik alapvetően érdeklődnek a kultúra valamelyik területe, a mozi, színház vagy képzőművészet iránt. Hardcore kultúrafogyasztónak tekintik például azt, aki színházba jár, esetleg még kiállításra is. De ők sem olvasnak sokat. Aki olvas, az nagyvárosban él, felsőfokú végzettsége van, és általában fiatal.